Wat is een NEN 3140 cursus?

Heb je interesse in het volgen van een NEN 3140 cursus? Nadat je deze cursus hebt gevolgd, mag je jezelf een Vakbekwaam Persoon (VP) noemen. Het is dan toegestaan om onder het toezicht van een verantwoordelijke elektrotechnische arbeid te verrichten. Te denken valt aan werkzaamheden die vlakbij een laagspanningsinstallatie plaats vinden. Tijdens de cursus leer je alles over hoe je op een veilige manier met elektronische apparaten kan werken. Uiteraard is er rekening gehouden met de nieuwe NEN 3140 + A3. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

 

Uitbreiding
De Cursus NEN 3140 is flink veranderd in de loop der jaren. Zo wordt er meer aandacht besteed aan de bescherming tegen vlambogen. Ook worden risicoanalyses uitvoeriger besproken, alsook het vaststellen van de energie van de vlamboog. Als je de cursus volgt, leer je door middel van voorbeelden uit de praktijk. Het is praktijkgericht onderwijs. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je elektronische apparatuur van spanning kunt ontnemen. Kun je al een stroomschema lezen? Dat komt eveneens uitgebreid aan bod. Ook leer je hoe je een schakelaar vervangt, alsook een kabel terwijl je de isoleerweerstand bepaalt. Zodoende komt er meer dan genoeg aan bod om het volgen van de cursus te rechtvaardigen. Bepaalde kennis wordt verondersteld als je de NEN 3140 cursus volgt.

 

Waarom zou je een NEN 3140 cursus volgen?
Na het volgen van deze cursus ben je dus een vakbekwaam persoon. Je weet wat de protocollen zijn als het gaat om werken met elektronische apparatuur. Ook ben je op de hoogte van de werking van groepenkasten en schakelkasten. Je weet welke risico’s er komen kijken bij het werken met groepenkasten. Werkgevers waarderen het enorm als een van hun werknemers een vakbekwaam persoon is, want dan heb je gegarandeerd een veilige werkomgeving. Werkgevers zijn hiervoor verantwoordelijk. Soms volgen werkgevers zelf een NEN 3140 cursus.

 

Wacht niet langer
Is een NEN 3140 cursus iets voor jou? Wil je je geen zorgen meer maken over de risico’s van het werken met elektronica? De cursus is ongetwijfeld iets voor jou! Een werknemer die ook nog eens een vakbekwaam persoon is, is van alle markten thuis. Op de website van NEN kun je meer informatie vinden over deze cursus.