Badkamer verbouwen? Deze tips helpen je op weg!

Er komt heel wat kijken bij een badkamer verbouwen. Je moet bedenken of je een compleet nieuwe badkamer wilt of alleen een aantal zaken wilt vernieuwen, een budget vaststellen, een indeling bedenken, een ontwerp (laten) maken, de juiste mensen inschakelen, sanitair en materialen aanschaffen… de kans is groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om het verbouwen van je badkamer zo soepel mogelijk te laten verlopen

#1. Complete badkamer renovatie of niet?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je badkamer een opfrisser te geven zonder dat je meteen alles hoeft te vervangen. Dit hoeft ook echt niet veel te kosten. Dat gezegd is een complete badkamer renovatie soms gewoon noodzaak. En als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, is het ook prettig als je zelf de indeling en stijl van je badkamer kunt bepalen.

#2. Ga je de verbouwing uitbesteden of doe je het zelf?

Zelf je badkamer verbouwen is altijd goedkoper, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Een badkamer renovatie vergt de nodige kennis en expertise. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat alles op de juiste manier wordt aangesloten.

Als je een professionele sanitair specialist inschakelt voor de renovatie, hou er dan rekening mee dat sommige bedrijven uitsluitend sanitair plaatsen als je dat via hen bestelt. Dit doen ze omdat ze anders niet de kwaliteit van de producten en installatie kunnen waarborgen. Als je besluit de verbouwing uit te besteden, kies dan voor een bedrijf dat ervaring heeft met het renoveren van complete badkamers.

#3. Stel een budget vast

Wat kost een badkamer verbouwen? Wel, dat hangt van meerdere factoren af. Ten eerste wat je allemaal wil gaan vervangen; alleen een nieuw fonteintje of een nieuwe douchebak is vanzelfsprekend niet zo duur als een complete badkamer renovatie waarbij ook de tegels en eventueel het leidingwerk vervangen moeten worden. Ten tweede de keuze voor je sanitair; design sanitair is vanzelfsprekend veel duurder dan een eenvoudig toilet en een wasbak die in de aanbieding was bij je plaatselijke bouwmarkt. Tot slot is er de vraag of je alles laat verbouwen, of het (deels) zelf gaat doen.

Wat kost een gemiddelde badkamer renovatie? Daarbij moet je al snel rekenen op een budget tussen de €2.500 en €7.500. En wat kost een complete badkamer? Daarvoor moet je, inclusief het aanleggen van het leidingwerk, al snel rekening houden met een budget van €10.000. Vergeet ook niet dat er dan nog badkamer accessoires bij komen.

#4. Verkijk je niet op de prijs van badkamertegels

Wat kost een badkamer gemiddeld als je ook opnieuw wil betegelen? Keramische tegels van een beetje kwaliteit beginnen vanaf €25 per vierkante meter, en die prijs kan al snel oplopen tot €100 per vierkante meter. Als je de tegels door een specialist laat plaatsen, moet je daar nog eens €50 per vierkante meter bij optellen. Hou er dus rekening mee dat opnieuw betegelen niet goedkoop is!

#5. Zoek niet alleen online naar badkamer ideeën

Online kun je heel veel badkamer ideeën vinden. Toch is het de moeite waard om ook eens bij wat sanitair speciaalzaken langs te gaan om inspiratie op te doen. Zij kunnen je namelijk ook helpen met een gedegen advies. Een deskundige kijk op je plannen is zeer belangrijk bij het maken van je badkamer ontwerpen.

#6. Bedenk van tevoren waar je je gaat wassen/douchen tijdens de verbouwing

Een complete badkamer verbouwen kan makkelijk twee weken in beslag nemen. Gedurende die tijd kun je dus geen gebruik maken van je badkamer. Als je twee badkamers hebt is dat geen probleem, maar als dat niet het geval is moet je van tevoren bedenken waar je je gaat wassen of douchen. Als je niet terecht kunt bij buren, familie of vrienden, kun je eventueel een mobiele doucheruimte te huren. Heb je geen apart toilet, dan is het ook zeker het overwegen waard om een mobiel toilet te huren.

#7. Koop sanitair, tegels en overige materialen van tevoren in

Het is belangrijk dat je badkamer renovatie snel en soepel verloopt. Zeker als je maar één badkamer hebt! Om het risico op vertragingen te beperken kun je het beste zoveel mogelijk sanitair, tegels en overige materialen van tevoren inslaan. Dat wil zeggen: voordat je begint met het slopen en uitbreken van je oude badkamer! Denk niet: “Ik ga de dag ervoor wel even langs de bouwmarkt,” maar plan dit goed in. Bij het kopen van sanitair moet je soms namelijk een paar weken wachten tot je bestelling geleverd kan worden.