Kinderdagopvang wat zijn de opties?

U bent ondertussen al een jaar of 2 de gelukkige ouder van een of meerdere kinderen, uw kind groeit snel en heeft bijzonder veel aandacht nodig, echter moeten er nog steeds rekeningen betaald worden. U en uw eventuele partner zijn daardoor hele dagen van huis en ook opa’s en oma’s zijn druk of wonen niet zomaar om de hoek, wat nu? u leest het in deze blog.

Dagopvang

De dagopvang of ook wel kindercentrum genoemd biedt hiervoor uitkomst. Bij deze kinderdagopvang kunnen kinderen al terecht vanaf hun 2de jaar. Het proces wordt langzaam opgebouwd aangezien uw kind natuurlijk moet wennen aan een compleet nieuwe omgeving, uw kind is immers alleen uw warme huishouden gewend en het is dan toch allemaal even spannend zo’n kinderdagopvang. In eerste instantie kunt u het beste uw kind een half dagje na een kinderopvang brengen om het vervolgens langzaam op te bouwen naar meerdere dagen in de week. Uiteraard heeft uw kind ook nog steeds uw liefde en aandacht nodig, het wordt dan ook aangeraden om uw kind maximaal 3 dagen per week naar kinderdagverblijf te brengen voor zijn 4de levensjaar.

Mocht u liever niet willen dat uw kind in zo’n centrum terecht komt, dan kunt u er ook voor kiezen om uw kind bij een gastouder te plaatsen. Op die manier ervaart u kind nog steeds warmte en aandacht van een goed huishouden, en krijgt u kind meer persoonlijke aandacht.

Een gastouder heeft immers veel minder kinderen onder zijn hoede dan een kinderdagopvang. zo kan een centrum soms wel 8 kinderen hebben per begeleid(st)er. Terwijl een enkele gastouder vaak maar maximaal 6 kinderen mag hebben waaronder ook zijn of haar eigen kinderen van onder de 10 jaar.

Buitenschoolse opvang

Zodra uw kind zijn of haar 4de levensjaar bereikt heeft gaat u kind naar de basisschool.

Een spannend moment voor zowel ouder als kind natuurlijk. Het kan nog steeds voorkomen dat u niet in staat bent uw kind direct na school op te halen omdat u nog aan het werk bent. Daarvoor is de buitenschoolse opvang, afgekort bso genoemd, in het leven geroepen. Uw kind gaat dan ook naar een dagopvang of gastouder tot de tijd dat u in staat bent uw kind op te halen. Hier kunnen kinderen terecht vanaf hun 4de jaar zodra ze naar school gaan.

Daarnaast is er ook nog tussentijdse opvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen.

Maar wat zijn de kosten?

Nu denkt u vast allemaal leuk en aardig zo’n kinderdagopvang maar wat moet dat nu allemaal kosten? Een kind opvoeden is immers al duur zat zonder dit soort bijkomstigheden.

Een standaard tarief onder kinderdagverblijven is ongeveer €100,- voor 2 dagdelen per week.

Afhankelijk van de situatie heeft u echter gewoon recht op kinderopvangtoeslag. Of u hier recht op heeft en hoeveel precies hangt sterk af van de situatie. Volgens de rijksoverheid heeft het onder andere te maken met de gemeente waar woonachtig bent. hoeveel mensen er in uw gezin werkzaam zijn en hoeveel het totale inkomen dan bedraagt. Sinds 1 januari 2018 wordt een peuterspeelzaal ook als kinderdagverblijf gezien en kunt u dus ook bij deze instelling kinderopvangtoeslag aanvragen. Wilt u weten of u recht heeft op deze toeslag? informeer dan bij uw lokale gemeente.

Interesse?

Bent u een trotse ouder van een dreumes (kind van 1 jaar), die binnen een jaar naar een kinderdagverblijf zou kunnen, of is uw kind al zijn 2de levensjaar voorbij en overweegt u een kinderdagopvang? neem dan is een kijkje op de website van Oya’s Childcare, een uitstekende kinderdagverblijf in de regio Amsterdam.