Tips om je hond nieuwe trucjes te leren

Wanneer je net een nieuwe hond hebt wil je waarschijnlijk niets liever dan je vrolijke viervoeter allerlei leuke trucjes aanleren. Door leuke beloningen te geven als hondensnacks of een onweerstaanbaar speeltje zal je hond snel zijn repertoire met trucjes opbouwen. Het aanleren van trucjes is heel nuttig en versterkt de band tussen jou en je dier. En bovendien kunnen jullie samen uren pret hebben door trucjes te leren. Als je jouw hond graag nieuwe trucjes wil aanleren hebben we hieronder voor je een aantal tips om het makkelijker en leuker te maken.

 

Wat moet je weten voordat je jouw hond trucjes gaat aanleren?

Om succesvol nieuwe trucjes te kunnen oefenen moet je hond de basiscommando’s zoals ‘Zit’, ‘Lig’ en ‘Af’ beheersen. Kies ook een goed moment op de dag uit om te gaan oefenen, want als jouw hond al moe of hongerig is zal hij waarschijnlijk geen interesse hebben om iets nieuws te leren. Het is ook geen goed idee om je hond net na het eten met een volle maag intensief te gaan trainen. Geef hem eerst rustig de tijd om zijn maaltijd te kunnen verteren zodat hij je training enthousiast wil volgen.

 

Let goed op het gedrag van je hond als je trucjes gaat aanleren

Het is belangrijk dat je goed het gedrag van je hond observeert als je hem trucjes gaat aanleren. Heb je het idee hij zijn motivatie verliest, dan kun je beter even stoppen met de training. Let vooral op dat je hond plezier blijft houden in het leren van nieuwe dingen. Als je hond plezier heeft in het leren van de trucjes zal zijn zelfvertrouwen toenemen en wordt de band die je hebt met je dier versterkt.

 

Je hond trucjes aanleren door beloningen te geven

Het geven van een positieve bevestiging zoals een aai over zijn bol, een favoriet honden speeltje of een hondensnack zal de hond op een natuurlijke wijze motiveren om te leren.

Om honden iets aan te leren moet de beloning altijd onmiddellijk volgen op het gedrag dat je wilt belonen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de hele trainingssessie afsluit met een gevoel van voldoening. Is de truck nog te lastig en wil het je hond nog niet lukken, sluit dan af met een truck die hij al beheerst en geef hem een beloning voordat je de training afmaakt. Dat geeft je viervoeter een gevoel van voldoening zodat jullie beiden gemotiveerd blijven de volgende keer iets nieuws te leren.