5 soorten metaal

Heb jij je ooit verdiept in de verschillende metalen die er op onze aarde te vinden zijn? Zo niet, dan hebben wij in dit artikel 5 metalen voor jou uitgelicht. Metaal bewerking is mogelijk met vrijwel ieder type metaal. De mogelijkheden van ieder type metaal kunnen echter wel van elkaar verschillen. Het is daarom belangrijk dat je vooraf de tijd neemt om de verschillende soorten metaal door te nemen, zodat jij zeker weet welke metalen passen bij jouw project en of er metalen zijn die niet binnen jouw budget passen. Voor meer informatie over metaal op maat kan je terecht bij Van Veen Metal Products.

 

Ferro en Non-ferro metaal

Allereerst is het belangrijk om te weten dat metaal in de meeste gevallen niet wordt gebruikt in zijn natuurlijke soort. De meeste metalen die wij kennen binnen de industrie zijn gemaakt door verschillende metalen met elkaar te combineren. Staal is bijvoorbeeld een metaalsoort die is ontwikkeld door koolstof, ijzer en andere metalen te combineren met elkaar. Om te weten welke metalen je met elkaar kan combineren, moet je kijken naar welke metalen ijzer bevatten en welke geen ijzer hebben. Ferro materialen, waaronder staal, kobalt, nikkel en roestvrij staal, bevatten ijzer. Non-ferro materialen, zoals zink, goud, koper en aluminium, bevatten vrijwel geen ijzer.

 

Constructiestaal

Constructiestaal is ontwikkeld om, zoals de naam al zegt, te gebruiken voor constructieprojecten. Het is belangrijk dat er voor grote constructies, zoals bruggen, treinen, schepen en graafmachines, gebruik wordt gemaakt van een metaal wat redelijk zacht is en makkelijk te lassen is. Dit is exact wat constructiestaal is.

 

Gereedschapstaal

Gereedschapstaal is ontwikkeld om geschikt te zijn bij gebruik in hoge temperaturen. Het is belangrijk dat tijdens hoge temperaturen het metaal niet kan buigen. Gereedschapstaal wordt gebruikt voor hamers, boren, meet- en snijgereedschap. Het is herkenbaar doordat het hooggelegeerd is, het makkelijk te verwerken is, het sterk en hard is en het tegen harde stootjes kan.

 

Machinestaal

Machinestaal wordt vooral gebruikt voor kleine onderdelen binnen een machine. Dit komt omdat het materiaal makkelijk te verwerken en te snijden is, het erg sterk is en het vrijwel niet kan vervormen bij hitte of kou.

Hoogsterkte staal

Hoogsterkte staal wordt gemaakt voor hoogwerken. Deze type metaal is betrouwbaar dankzij zijn rekgrens die meer dan 355 N/mm2 is. Hoogsterkte staal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor mijnbouw, bruggenbouw, kraanbouw, maar ook voor hijstechnieken en andere vergelijkbare soorten.