Grootste voordelen van 3D printen

De 3D printer is een geweldige uitvinding gebleken en wordt voor veel doeleinden gebruikt. Je kunt een 3D printer voor thuis kopen en al je ideeën werkelijkheid zien worden, of je wilt een product ontwikkelen en gaat met een bedrijf als QD-P in zee, die jou helpen om jouw idee van een product werkelijkheid te laten worden. Een 3D printer voor jezelf kopen is niet goedkoop, maar wat zijn nu eigenlijk de voor grootste voordelen van 3D printen?

 

Iedere vorm is te maken

Iedere vorm die jij je kunt bedenken, de enige beperking is je eigen fantasie. Er komt geen mal aan te pas, waar de negatieve vorm in gemaakt dient te worden. Een 3D printer is een computer gestuurde printer, dus de benodigde vorm hoef je enkel in de computer in te voeren, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Groot bijkomend voordeel hiervan is dat de kosten van het maken van een matrijs niet gemaakt worden.

 

Jij kiest zelf je materiaal

De belangrijkste concurrent van het 3D printen is toch wel het spuitgiet proces. Het grootste voordeel van 3D printen ten opzichte van spuitgieten is de materiaalkeuze. Waar je bij het spuitgieten enkel kan kiezen voor een plastic eindresultaat is de keuze bij 3D printen eindeloos. Of je nu gaat voor glas, metaal, papier of misschien wel zilver. Je kunt eindeloos doorgaan en zoeken naar de juiste materiaal keuze voor jou project.

 

Kies voor duurzaam

Waar andere processen veel onnodige afvalstoffen creëren, is dit met 3D printen niet het geval. Je hoeft geen voorraad in te slaan om tot een eindresultaat te komen. De 3D printer gebruikt alleen de materialen die benodigd zijn om het eindresultaat te creëren en geen rest stukken. Mocht er onverhoopt toch iets fout zijn in het ontwerp, kun je het materiaal hergebruiken voor het volgende ontwerp waardoor afval absoluut tot een minimum gereduceerd wordt. Door het hergebruiken van materialen word je ook een stuk flexibeler in vergelijking met de oudere processen.

 

Kortere levertijd

Doordat een 3D printer een voorwerp vanuit een computer maakt is de levertijd vele malen korter. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat er geen speciale matrijzen gemaakt hoeven te worden, waarbij het risico bestaat dat er nog aanpassingen aan gemaakt dienen

te worden. Bij het spuitgiet proces is er een levertijd van enkele maanden, terwijl dit bij een 3D printer verkort is tot eén a twee weken.