Hier moet je op letten bij internationaal vervoer van goederen

Hier moet je op letten bij internationaal vervoer van goederen

Internationalisering is een ontwikkeling waar vrijwel alle markten mee te maken krijgen. Voor de handel met goederen betekent dit dat er vaak ook internationaal transport geregeld zal moeten worden. Hierbij kunnen verschillende vervoersmiddelen of goederenliften bij betrokken zijn. Waar moet je daarbij nu op letten?

Verpakking van de goederen

Afhankelijk van het soort goederen dat je wil vervoeren, is het belangrijk dat de producten goed zijn verpakt. Niemand heeft er wat aan als de goederen onderweg beschadigd raken. Wat voor verpakking noodzakelijk is, hangt daarnaast af van het soort transport. Transport over de rails of per vliegtuig is in het algemeen wat minder gevoelig dan bijvoorbeeld vervoer in een vrachtwagen of boot. Goederen met een expiratiedatum, zoals voedingsmiddelen, moeten speciaal gekoeld transport krijgen.

Benodigde documenten

Bij internationaal vervoer vraagt de douane om specifieke import- en exportdocumenten. Om onnodige vertraging te voorkoming is het goed om dit van te voren op orde en paraat te hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een certificaat van oorsprong of een factuurverklaring. Ook zal de douane, mede aan de hand van deze documenten, berekenen of je in- of uitvoerheffingen moet betalen. Bijvoorbeeld als je importeert of exporteert naar een land waar de Europese Unie geen handelsverdragen mee heeft gesloten.

Verzekering en aansprakelijkheid

Tijdens een transport kan een heleboel misgaan. Het is goed om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken en ook vast te leggen. Denk dan aan zaken als wie draagt het risico en wie sluit de verzekering af? Vaak zal de vervoerder aansprakelijk zijn voor schade tijdens het transport en hij zal daar ook een verzekering voor hebben. Maar wat gebeurt er met schade aan de goederen tijdens het in- of uitladen? Heeft het meerwaarde om zelf nog een verzekering af te sluiten? Dit voorkomt dat je voor onverwachte verassingen komt te staan.