Je kinderen met plezier laten buitenspelen

De jeugd van een kind is de belangrijkste tijd voor de ontwikkelingen zowel fysiek als mentaal. Kinderen moeten gestimuleerd worden om in beweging te blijven en hun brein te gebruiken. Het buitenspelen heeft een hoog stimulerend effect op de ontwikkeling van een kind. Zorg dat een kind dit dus regelmatig doet. Dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat het een gewoonte wordt waardoor ook op oudere leeftijden dit wordt aangehouden.

 

Activiteiten voor kinderen

Wanneer je de kinderen buiten wil laten spelen is het belangrijk dat ze genoeg te doen hebben. Het beste is om de kinderen samen met andere kinderen buiten te laten spelen. Activiteiten worden namelijk leuker wanneer je dit samen met anderen doet. Wanneer je zelf met het kind op pad wil gaan, kun je een aantal hulpmiddelen aanschaffen die het kind bezig kunnen houden. Dit zal per leeftijd weer verschillen. Voor de erg jonge kinderen zijn voertuigen vaak leuk. Denk bijvoorbeeld aan een skelter voor 4 jarige kinderen.

 

De veiligheid van kinderen

Het is belangrijk dat kinderen veilig buiten kunnen spelen. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe belangrijker veiligheid zal zijn. Ten eerste is het altijd belangrijk om toezicht te houden op de kinderen. Laat vooral jonge kinderen niet alleen buiten spelen. Kinderen letten vaak niet goed op bij bijvoorbeeld het verkeer. Zorg er dus voor dat je kinderen de vrijheid geeft op te spelen, maar wees wel bereid om op tijd in te grijpen. Voor het probleem van het verkeer is de locatie ook erg belangrijk. Neem de kinderen dus mee naar een locatie die geschikt is voor kinderen en waar het veilig is. Een woonwijk is meestal wel veilig doordat er goed wordt opgelet door bestuurders. Maar het veiligste is toch wel dichtbij of in een speeltuin. Hier hebben de kinderen ook de gelegenheid om andere kinderen te ontmoeten.

 

Ontwikkeling van het kind

Het brein ontwikkelt zich het snelst wanneer er buiten wordt gespeeld. Buiten kunnen kinderen veel zintuigelijke ervaringen krijgen die je niet zomaar thuis kunt krijgen. Kinderen kunnen op deze manier luisteren naar unieke geluiden van de natuur en vreemde objecten ontdekken. Zo kunnen ze voelen hoe zwaar bepaalde objecten zijn en de verschillende objecten leren te identificeren. Fysieke activiteiten verbeteren ook de motoriek van een kind. Voor een kind voelt buitenspelen heel avontuurlijk aan. Hierdoor worden stoffen als endorfine en dopamine aangemaakt door het lichaam.