Met deze stappen wordt je kantoor een stuk duurzamer!

Verduurzaming wordt steeds belangrijker, ook voor bedrijven. Een aantal simpele veranderingen in de dagelijkse kantoorgewoonten kunnen (zeker op de lange termijn) veel verschil maken. Met deze stappen wordt je kantoor een stuk duurzamer!

#1. Let bij de aanschaf van apparatuur op energiezuinigheid

Let bij aankoop van printers, kopieerapparaten, scanners, papiervernietigers en andere apparaten op de energiebesparingsmogelijkheden. Er zijn verschillende certificeringen op het gebied van energiezuinigheid, waaronder het Energy Star certificaat. Let er ook op dat energiebesparende instellingen daadwerkelijk zijn ingeschakeld.

#2. Maak bewuster gebruik van de printer

Controleer of je zakelijke printer over een energiebesparingsstand beschikt en schakel deze in. Zorg dat de printer standaard op dubbelzijdig printen staat ingeschakeld. Daarnaast is het raadzaam om een printbeleid op te stellen waarbij medewerkers worden gestimuleerd om documenten digitaal te bewaren en te versturen, in plaats van deze af te drukken.

#3. Verspil geen papier

Wanneer men wel van de printer gebruik maakt, is het goed om te kiezen voor duurzaam printpapier. Let daarbij op de aanwezigheid van FSC of PECF keurmerken. Zorg dat al het oud papier op kantoor niet in de prullenbakken terecht komt maar dat het apart wordt verzameld, zodat het gerecycled kan worden.

#4. Laat geen verlichting aan als het niet nodig is

Energiebesparende lampen zijn een goed begin, echter gaat alsnog ongeveer 40% van de verbruikte stroom in een kantoorpand op aan verlichting. Door de verlichting uit te schakelen in ruimtes die niet gebruikt worden, kun je hier tot wel 15% op besparen. Het installeren van verlichting die werkt met bewegingssensoren kan hierbij helpen.